Elke oefening in mijn winkeltje bevat de essentie van mijn bijeenkomsten. Met dit verschil dat ik begin met hoe ikzelf met deze oefening gewerkt heb en wat het me heeft opgeleverd. Daarna de aanwijzingen hoe jij ermee aan de slag kunt. Ik eindig met een kleine taalopdracht. Dat laatste zet aan tot reflectie.

Aandacht voor jezelf
Het voordeel van deze oefeningen is dat je ze op een door jou zelf gekozen moment kunt doen. Je kunt er net zo lang mee bezig zijn als je zelf wilt. Alles is goed, niets moet, alles mag. Het is prettig als je ergens een plekje hebt waar je ongestoord je oefeningen kunt doen. Natuurlijk ben je altijd welkom om samen met anderen in mijn atelier te werken. Een A4-dummie (leeg boek) is prettig om wat je tegenkomt tijdens het uitvoeren van de oefeningen in op te schrijven. Daarnaast kun je er eventueel de foto's inplakken die je van je werkstukken maakt. Tot slot kun je er dan je 'vertaling' bij zetten. Meer over de vertaling vind je onder de desbetreffende knop. Je maakt zo je eigen bewustwordingskunstboek.

Zelfvertrouwen
De oefeningen kunnen natuurlijk meerdere keren gedaan worden Juist de herhaling van oefeningen geeft je zelfvertrouwen. Het gaat steeds een beetje beter. Geniet ervan en maak er iets moois van, iets waar je elke week weer naar uitkijkt.

Doel
Mijn doel is om je op een creatieve manier via tekenen, schilderen, het maken van collages en het werken met verschillende materialen om te leren gaan met de tekentaal en te ontdekken welke inzichten het jou geeft. Ik houd alle voorbeelden heel dicht bij mezelf. Ik stel me kwetsbaar op door je een blik te gunnen in mijn leven. Ik voeg als voorbeeld altijd mijn eigen uitwerking op foto's bij om enig houvast te geven van hoe het kan worden. Daarnaast vertel ik hoe het voor mij was om deze oefening te doen en geef mijn eigen vertaling.
Materiaal
Elke oefening staat op één A4-bladzijde. Een prettige maat tekenvel om op te werken is een vierkant van 30 bij 30 cm. Per oefening geef ik aan welk materiaal ik gebruikt heb. Je hoeft niet meteen een hele kast met dure spullen aan te schaffen om kennis te maken met de tekentaal. Kijk onder de knop 'materialen' voor de lijst materialen waarmee ik graag werk. Ik leg ook uit hoe je met de verschillende materialen kunt werken. Er zijn mooie mappen waar je de papieren van 30 bij 30 cm in kunt opbergen, zie bijvoorbeeld: www.pipoos.nl

Nogmaals creatieve bewustwording
Wil je meer weten over tekenen en schilderen in mijn workshops en cursussen 'creatieve bewustwording', kijk dan onder de knop 'Josée atelier' linksboven.
Oefening baart Kunst
Josée van der Staak - winkeltje
Creatieve bewustwording
Als tekentaaldocent heb ik al vele workshops en cursussen 'Creatieve Bewustwording' gegeven.
Boek 'Ontdek de kracht van Tekentaal'
In dit boek heb ik de eerste 55 oefeningen uit mijn winkeltje gebundeld. In het boek vind je de complete oefeningen met een extra inleiding en met de extra bladzijden over 'vertalingen', materialen en werkvormen zoals die hier op de webstek staan. Zie de Agenda voor data en plaatsen van de boekpresentatie. Het boek kun je HIER kopen. Wil je erover met Josée van gedachten wisselen, stuur dan een e-mail naar haar: