Elke oefening in het boek 'Ontdek de kracht van Tekentaal' bevat de essentie van deze bijeenkomsten. Met dit verschil dat ik begin met hoe ikzelf met deze oefening gewerkt heb en wat het me heeft opgeleverd. Daarna de aanwijzingen hoe jij ermee aan de slag kunt. Ik eindig met een kleine taalopdracht. Dat laatste zet aan tot reflectie. Ga voor meer lezen hierover naar de pagina 'Oefeningen'.

Boek 'Ontdek de kracht van Tekentaal'
In dit boek heb ik de eerste 55 oefeningen uit mijn winkeltje gebundeld. In het boek vind je de complete oefeningen met een extra inleiding en met de extra bladzijden over 'vertalingen', materialen en werkvormen zoals die hier ook op de webstek staan. Het boek kun je HIER kopen.

Ik houd workshops van een halve dag die speciaal bedoeld zijn als nadere kennismaking met het boek. Voor meer info zie HIER, en zie de Agenda voor data. De prijs bedraagt €35. Wanneer je het boek in mijn winkeltje koopt, krijg je een waardebon van € 35 meegestuurd, die je bijvoorbeeld voor deze workshop kunt gebruiken.

Wil je over het boek en zijn inhoud met mij van gedachten wisselen, stuur dan een e-mail naar me.
Josée van der Staak - winkeltje
Creatieve bewustwording
Als tekentaaldocent heb ik al vele workshops en cursussen 'Creatieve Bewustwording' gegeven.
Ontdek de kracht van Tekentaal
Hierboven hoor je het interview van 24 augustus 2016 voor radio Ideaal met Josée van der Staak over haar boek 'Ontdek de kracht van Tekentaal'. Hieronder beluister je het liedje dat Josée bij de presentatie van het boek in 'De IJsselstroom' te Zutphen uitvoerde en zie je het ontstaan van de tekening die toen gezamenlijk gemaakt is.
Mandala teken- en
kleurboek
Omdat uit het 'niets' moeilijk iets op te roepen is, blijkt een voorbeeld heel belangrijk; bovendien geeft het vertrouwen om al een paar lijnen op papier te hebben. Ze gaan door op wat er al is. Soms is het fijn als ik hun hand vastpak en we samen de lijnen doortrekken. Geleidelijk aan haal ik mijn hand weg en dan gaan ze zelf verder. Door te blijven praten en aan te moedigen, ontstaan de mooiste beelden, waarbij ook vaak weer mooie verhalen naar boven komen. Ik neem de tijd om hiernaar te luisteren. Meestal zijn ze zelf verbaasd over het resultaat. "Heb ik dit gemaakt?" Daarom is het zo belangrijk dat hun naam voor in het boek staat. Er staan 24 mandala's in, zelf aan te vullen en in te kleuren. Het is voor hen bestemd, maar is ook geschikt voor een breder publiek.
Zingen met elkaar
Zingen brengt plezier en maakt herinneringen los. Bij dementie worden de liedjes van vroeger lachend herkend. De tekst komt als vanzelf. We zingen tijdens of na het tekenen. Daarom staan de teksten van een aantal liedjes achter in het boek. En kinderen en kleinkinderen kunnen zo de liedjes meezingen; bij elke mandala een ander liedje.
zo liggen de bladzijden tegenover elkaar in het opengeslagen boek
Hieronder hoor je het interview van 18 oktober 2017 voor radio Ideaal met Josée van der Staak over haar boek 'Mandala teken- en kleurboek'.