Josee van der Staak
Studie Zo lang ik mij herinner, is zingen mijn lust en mijn leven. Vanaf mijn 15e heb ik klassieke zanglessen genoten van Eugenie Dietewig-Bruigom, docent aan het Utrechts Conservatorium. Acht jaar lang zong ik onder haar leiding naast klassiek ook lichte muziek en koos uiteindelijk voor de lichte kant. Musicals en evergreens, mooie chansons en later eigen muziek op tekst van Mariet Lems. Het klassiek zet ik nog steeds in bij uitvaarten en huwelijksdiensten.
Op mijn 50e echter kreeg ik de kriebels en ging opnieuw studeren: aan 'de Kolam' in Zutphen voor tekentaaldocent en tekentherapeut. Inmiddels heb ik beide studies afgerond (december 2007 en juni 2010) en me als zodanig gevestigd. Had ik voor die tijd bij wijze van spreken nog nooit een potlood in mijn hand gehad, nu zou ik niet meer weten wat ik zonder kleur en vorm zou moeten. Naast de muziek zijn het tekenen en schilderen waardevolle onderdelen van mijn leven geworden.

Zang Ik deed veel zangervaring op met optredens in bejaardenhuizen, bij kerkdiensten, bedrijfsfeesten, modeshows en diners. Alweer vele jaren lang geef ik muzikale invulling aan huwelijksplechtigheden, uitvaarten en andere gelegenheden. Ook geef ik concerten op kleine schaal, waarbij ik mijzelf begeleid op gitaar of me laat begeleiden op piano of anderszins. Ik geef ook zangworkshops Klank en Kleur. Ik heb altijd met veel enthousiasme gezongen en hoop dit nog jaren te blijven doen. De muziek op deze stek is grotendeels van live optredens.

Klank en kleur zijn nu de pijlers waarop mijn werk rust. Hiermee heb ik een totaalpakket in handen waarmee ik mensen kan leren omgaan met een eventuele disbalans in hun leven. Vanaf 2008 geef ik les in een eigen atelier, een mooi omgebouwd kippenhok. Ik geef holistische teken- en schilderlessen, die uitmonden in creatieve bewustwording en creatieve communicatie. Elke les en elke workshop geven inzicht en herkenning, er ontstaan prachtige kunstwerken en de woordenspinsels en het zingen met elkaar geven kracht en verbinding.
Tekentherapie In huis heb ik een rustige ruimte waar ik tekentherapie beoefen. Als onderdeel van mijn opleiding tot tekentherapeut heb ik de medische basisopleiding gedaan en relevante workshops en opleidingen, zie onder de knop 'opleiding'.

Stem Vanuit mijn professie als zangeres zet ik ook de stem in bij het mooie proces dat op gang komt tijdens het tekenen en schilderen. De stem is immers de spiegel van de ziel, in de stem kun je vaak al horen hoe de gemoedstoestand van iemand is. Door veiligheid te bieden, kan de stem loskomen en door het loskomen van de stem kan het creatieve proces gaan stromen en komt iemand weer in zijn goede doen.

Het
enthousiasme en plezier, de warme ontmoeting met anderen tijdens de workshops en lessen, maken dat ik elke dag meer van dit vak ga houden en ik iedereen wel toe zou willen zingen:
- kom,
- laat je verrassen,
- ontdek waar de kunstenaar zit in jou,
- en wat klank en kleur met jou doen.
Mijn enthousiasme probeer ik altijd over te brengen op mijn cursisten.

Voorzitter Vanaf januari 2011 ben ik voorzitter van Stichting T.O.M., een platform voor theater in de breedste zin van het woord. In dat verband programmeerde ik van begin 2011 tot juni 2014 de voorstellingen in Theater Onder de Molen te Vorden.
Vanaf maart 2014 ben ik voorzitter van de beroepsvereniging 'Tekentaal'.